piątek, 29 maja 2009

Pilaw z ciecierzycy i komosy ryżowej



2 łyżki oliwy
mała, drobno pokrojona cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka ziaren kolendry rozgniecionych w moździeżu ( opcjonalnie )
szczypta czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 szklanka komosy ryżowej
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
2 szklanki bulionu

W niewielkim garnku zeszklic na oliwie cebulę, dodac czosnek, smażyc przez ok 2 min. Dodac koncentrat pomidorowy, kolendrę, kumin, pieprz, sól - smażyc minutę. Dodac komosę - smażyc przez kolejne 2 minuty. Dodac ciecierzycę i bulion, doprowadzic do wrzenia. Gotowac na wolnym ogniu przez ok 20 min, do momentu wchłonięcia wody przez komosę.


Przepis pochodzi z książki I.C. Moskowitz, T.H Romero Veganomicon

Ciastka orzechowo - imbirowo - sezamowe


Pyszne. Po prostu.


około 35 ciastek

2 1/4 szklanki mąki razowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki margaryny roślinnej
1/2 szklanki masła orzechowego
1/4 szklanki syropu ryżowego ( pominęłam )
1 1/4 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mleka sojowego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
140 g kandyzowanego imbiru
2/3 szklanki sezamu

Nagrzac piekarnik do temp 175 st. C Połączyc mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, mielony imbir i cynamon - odstawic. Zmiksowac margarynę (ok 3 min), następnie dodac masło orzechowe, syrop ryżowy, cukier, mleko sojowe, aromaty. Miksowac 4 - 5 min. Dodac mąkę i połączone z nią składniki. Dobrze wymieszac, dodac kandyzowany imbir. Formowac kulki wielkosci orzecha włoskiego, obtoczyc je w sezamie, spłaszczyc. Piec przez 10 - 15 min.






Przepis pochodzi z książki I.C. Moskowitz, T.H Romero Veganomicon

niedziela, 10 maja 2009

Butterscotch blondies




Banalnie łatwe, szybkie w wykonaniu wegańskie ciasto. Zrobienie jego zajmuje około 20 minut :)




Butterscotch blondies

1/4 szklanki margaryny
1 1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru
1 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
170 g jogurtu sojowego
1/3 szklanki śmietanki sojowej
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Piekarnik nagrzac do 175 st. C. Kwadratową formę o wymiarach 20 x 20 cm ( lub jakąkolwiek inną o zbliżonych parametrach) delikatnie wysmarowac tłuszczem. Roztopioną margarynę połączyc z cukrem, dokładnie wymieszac. Dodac aromat waniliowy, jogurt, śmietankę, wymieszac. Powoli dodawac mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Przelac do formy. Piec 25 - 30 min.




Przepis pochodzi z książki H. Kaminsky My Sweat Vegan.