16 godzin temu
sobota, 18 lipca 2009
Humus
Przepisów na humus znam mnóstwo, na każdym niemalże blogu, jest co najmniej jedna receptura na moje ulubione puree z ciecierzycy. Mój humus jest nieco gęstszy od tradycyjnego, taki właśnie lubię. Taka konsystencja, według mnie, czyni go idealnym smarowidłem do wegańskich kanapek. Dzisiaj serwowałam śniadanie dla przyjaciół i humus właśnie stanowił gwóźdź programu, zrobiłam "humusowe babeczki".
ok 400g ciecierzycy
50 ml oliwy z oliwek
ok 2 łyżki świeżego soku z cytryny
2 łyżki sezamowej pasty tahini
1 ząbek czosnku (niekoniecznie)
płatki chili lub pieprz cayenne
kumin (niekoniecznie)
sól
pieprz
woda
Połączyc wszystkie składniki, wymieszac za pomocą blendera. Wodę dodac według uznania - w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskac.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam hummus, slicznie go podalas :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!