poniedziałek, 24 sierpnia 2009

Pieczone pieczarki faszerowane serkiem ricotta

Wciąż pozostaję w klimacie potraw włoskich. To świetne włoskie antipasto. Użyłam pieczarek, ale do tej przystawki nadają się właściwie każde grzyby, ciekawy wariant stanowc może mieszanka różnych gatunków grzybów.






ok 100 g serka ricotta
starta skórka z 1 cytryny
niewielki kawałek świeżej papryczki chilli, bardzo drobno pokrojonej
sól, pieprz
2 łyżeczki świeżego oregano i majeranku ( ja dodałam łyżeczkę świeżego tymianku oraz 1/2 łyżeczki suszonego oregano i tyle samo suszonego majeranku)
1 łyżka tartego parmezanu
9 pieczarek ( tylko kapelusze) lub innych świeżych grzybów
oliwa
garśc rukoli


Nagrzac piekarnik do 220 st C. Połączyc serek ricotta ze skórką z cytryny, chilli, dodac niewielką ilośc soli i pieprzu. Wymieszac. Następnie dodac oregano, majeranek (ewentualnie tymianek) i parmezan.
Wypełnic kapelusze pieczarek masą serową. Piec na oliwie prez 15 - 25 min, w zależności od wielkości i gatunku grzybów. Podawac z rukolą. Smacznego:)



Przepis znalazłam w książce J. Olivier, Jamie's Italy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz