piątek, 29 maja 2009

Pilaw z ciecierzycy i komosy ryżowej



2 łyżki oliwy
mała, drobno pokrojona cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka ziaren kolendry rozgniecionych w moździeżu ( opcjonalnie )
szczypta czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 szklanka komosy ryżowej
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
2 szklanki bulionu

W niewielkim garnku zeszklic na oliwie cebulę, dodac czosnek, smażyc przez ok 2 min. Dodac koncentrat pomidorowy, kolendrę, kumin, pieprz, sól - smażyc minutę. Dodac komosę - smażyc przez kolejne 2 minuty. Dodac ciecierzycę i bulion, doprowadzic do wrzenia. Gotowac na wolnym ogniu przez ok 20 min, do momentu wchłonięcia wody przez komosę.


Przepis pochodzi z książki I.C. Moskowitz, T.H Romero Veganomicon

1 komentarz: